De Vlaamse Harten

Hart voor theater

 

Woordje van de regisseur: Rosemary Van Nieuwenhove

Het is alweer 5 jaar geleden dat ik de regie van Cabardouche heb gedaan bij “De Vlaamse Harten. Dat was een mooie en spannende ervaring waar ik met plezier op terugkijk.


Dit jaar opnieuw een stuk regisseren voelde voor mij dan ook als thuiskomen in een warm nest. Bij “De Vlaamse Harten” word je omringd door lieve, enthousiaste mensen die dezelfde toneelpassie delen als ikzelf.


En wat is er weer hard gewerkt aan deze productie ! Eind oktober vorig jaar zijn we begonnen met de eerste leesrepetitie van “The American Dream


Jawel, alweer een stuk, net als “Cabardouche”van Jack Staal, de Vlaamse koning van de tragikomedies.


Een alledaags verhaal van een alledaags gezin. En u, beste toeschouwer, zou er misschien wel in kunnen meespelen….u kent vast en zeker de tekst al uit uw hoofd.


Ook het decor komt u vast bekend voor. Dikke merci voor de decorbouwers die zichzelf hebben overtroffen om een heel gewone huiskamer, inclusief open keuken, anno 2023 te maken. Knap gedaan om dit op zo weinig vierkante meters te creëren.


Maar terug naar u, beste toeschouwer. Ik ben ervan overtuigd dat u ooit al eens zelf in een vergelijkbare situatie als in het verhaal van “The American Dream” zat…. misschien in uw eigen gezin of misschien kent u de situatie van familie of van een goede bekende….


Gewone gebeurtenissen worden uitgelicht…uitvergroot….en op hilarische en dolkomische wijze op de scène neer gezet.


Ik heb grote bewondering voor de spelers van “De Vlaamse Harten”. Met een ongeëvenaarde inzet begonnen zij aan dit avontuur. Twee avonden per week moesten zij zich overgeven aan een regisseur die onverbiddelijk streng en veeleisend was. De situatie goed uitbeelden was voor deze lastige coach niet goed genoeg….het moest nóg sprankelender, nóg grappiger, nóg meer ge-timed…nóg meer over-the-top…nóg meer peper in de kont….!!!!


En als ik mijn eigen woorden zo lees…’t is om overspannen van te geraken…


Maar dat deden de spelers niet ! Zij namen elke aanwijzing aan, zij gingen positief om met elke opmerking, zij legden de juiste klemtonen en volgden de aangewezen weg. Chapeau daarvoor !


En vanavond ziet u het resultaat van maandenlang repeteren en teksten leren : een klaterende, spetterende en knetterende voorstelling !!!!


Dus leun achterover en hou de papieren lachzakdoekjes bij de hand. Geef u over en droom deze American Dream mee met de spelers.


Rosemary Van Nieuwenhove

go back to the top